She rises like a phoenix

She rises like a phoenix

Intuïtief schilderen, dat is toch gewoon wat spelen met verf?

Gewoon een beetje spelen met verf. Dat is wat er vaak gedacht wordt als je zegt dat je intuïtief schildert en tot op zeker hoogte is dat misschien ook wel zo, maar vooral komt het aan op vertrouwen. Vertrouwen op het proces, vertrouwen in jezelf en vertrouwen dat je schilderij zich laat zien op precies het juiste moment.

Wanneer ik mijn cursisten introduceer in mijn wijze van intuïtief schilderen werk ik ook zelf altijd aan een doek om hen te laten zien wat ik bedoel met de verschillende stappen in het proces. En soms ontvouwt een schilderij zich in een seconde en soms duurt het ook bij mij een ietsiepietsie langer. “She rises” was zo’n schilderij dat zich echt niet wilde laten zien, of meer waarschijnlijk, was het mijn eigen gevoel dat de voortgang tegenwerkte. En ook die kwetsbaarheid laat ik zien aan mijn cursisten, het gaat niet altijd van een leien dakje, ook ik maak soms de frustrerende fasen mee dat een schilderij meer lijkt op een compleet slagveld dan op serene rust.

she-rises-08-the-beginning she-rises-09-the-middle

Op dat soort momenten is het alles behalve eenvoudig om het vertrouwen te bewaren. Soms wil je gewoon liever het hele doek dubbelgevouwen in de kliko achterlaten, maar dat is niet echt de boodschap die ik mijn cursisten mee wil geven. En dus zet ik door, voor het oog van hen en laat ook mijn kwetsbaarheid zien. Nee op dat soort momenten is het alles behalve eenvoudig en toch ineens komt daar ergens de doorbraak en begint het met een klein stukje dat ineens “werkt” op het doek, een klein stukje waar je mee verder kunt, wat je vertrouwen laat groeien.

Zo gaat het niet alleen bij mij, ik zie het ook bij mijn cursisten die elkaar steunen, respect tonen voor elkaar en begrip hebben voor de blokkades, de muren waar ze allemaal een keer tegenaan lopen. En dat is waarom ik deze cursus een van de mooiste cursussen vind die ik mag geven. Het is een cadeautje voor de deelnemers, maar even zoveel voor mij. Ik kan soms wel uit elkaar barsten van trots als de schilderijen zich ontvouwen en ik hun vertrouwen zie groeien. Uiteindelijk is ook “she rises” klaar en sluit ik met mijn cursisten een intensieve 5 weken af met een gevoel van ongelooflijke dankbaarheid dat ik hen mocht begeleiden op deze kleurrijke reis naar hun intuïtieve schildertalent. Ik zie nu al uit naar maart wanneer de volgende cursus gepland staat. Wie durft er mee te doen, wie gunt zichzelf dit mooie cadeautje. Ik kan niet wachten!

she-rises-01

She Rises

Crash and burn, falling deep
Experiences we all know
Hurt inside, bruised to the core
But trying not to show
Knowing she can’t give up, tears falling, a waterfall hard to stop
Struggling, fighting, crawling, swimming back to the top
Like a phoenix she rises from the ashes of her last mistake.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>