Een vintage schaal maken, iedereen kan het!

Een vintage schaal maken, iedereen kan het!

Mixed media, het kan vanalles zijn, maar in dit geval licht ik een tipje van de sluier op hoe je een vintage rozenschaal kunt  maken. Wat heb je nodig:

 • Een houten schaal als basis
 • Acryl verf
 • Spray inkt
 • lijm
 • Metalen onderdeeltjes
 • Plastic onderdeeltjes
 • stof, kant etc
 • en wat je nog meer wilt gebruiken
 • En geduld, je hebt zeker ook geduld nodig.

Je begint met het schilderen van je schaal, dit kan in een kleur naar keuze, ik heb hier voor zwart gekozen. Daarna heb ik nog wat collage aangebracht in de vorm van oude boek pagina’s. Je kunt die stap ook overslaan. En dan kan de fun beginnen. Al je verzamelde spulletjes kun je in een mooie compositie op de schaal gaan lijmen. De kleur doet er op dit moment helemaal niet toe, dit ga je toch nog aanpassen.

Wees niet bang om onderdelen achter / onder elkaar te plakken en begin altijd met de grootste stukken, in mijn geval de grote rozen. Blijf net zo lang toevoegen tot je tevreden bent over je compositie. Dit vergt oefening dus wees niet te streng voor jezelf. Uiteindelijk heb je dan een schaal die er bijvoorbeeld zo uitzien:

mixed media rose bowl

Het ziet er misschien rommelig uit, maar wees geduldig, het komt echt goed. Laat de lijm nu goed drogen voordat je verder gaat. Je kunt echt vanalles gebruiken in de compositie zoals plastic dopjes, papieren roosjes, ritsen, kant, wasknijpers enz. Leef jezelf lekker uit.

vintage rose bowl 02

Als de lijm goed droog is ga je de schaal voorbereiden op de volgende stap, het toevoegen van de kleur, maar voordat je dat kunt doen ga je eerst een laag gesso aanbrengen op je compositie. Ik laat de metalen onderdeeltjes vaak gewoon metaal, maar je kunt ervoor kiezen om alles te voorzien van een laagje wit. Het ziet er dan ongeveer zo uit.

vintage rose bowl 03

 

En nu wordt het pas echt leuk. Haal je spray inkt (bijvoorbeeld van Dylusions) in de gewenste kleur maar tevoorschijn. Ik gebruik meestal een aantal tinten van een kleur of nog iets waar een “glimmertje” in zit. Sprayen maar, laat steeds drogen en voeg eventueel weer spray toe waar nodig, ben je niet helemaal tevreden gebruik dan weer een laagje gesso tussendoor. Je blijft spray toevoegen totdat je tevreden bent. Laat je schaal nu goed drogen.

Met metallic verf of verguldgoud kun je nog een mooie glans toevoegen voor extra effect. En voila, je eigen vintage schaal is klaar! Dit is slechts een korte uitleg dat weet ik, maar hou de website in de gaten voor de cursussen die de komende periode gepland worden. Zo kun je nog meer leren over Mixed Media.

Have fun!

vintage rose bowl 04

1 Comment

 1. Hoi Anja.Ik heb wel intresse in het vervolg van zen tangle en op1febr.mozaik glas fusion ….en als je een datum hebt en natuurlijk ook de prijs zou ik graag weten waneer je een vintage schaal workshop geeft erg mooi …bedankt.gr.Marie-Jose

  Reply

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>